Snøhetta til fots

snohetta-footFør den mer vitenskapelige målingen av fjell og topper tok til, ble det som regel antatt at Snøhetta var det høyeste fjellet i Norge. Nå vet man at Snøhetta ligger nesten 200 meter lavere enn Galdhøpiggen og Glittertind, men likevel er det ikke noen tvil om at dette fjellet rent estetisk er blant de aller mest imponerende, spektakulære, og majestetiske her i landet. Det gjorde at Snøhetta også på 1800-tallet inntok en sentral posisjon i den nasjonalromantiske forståelsen av norske landskap og natur som var så viktig i den tids nasjonsbygging.

Noe av det som gjør Snøhetta så spesiell er at det ikke bare er et høyt fjell, men ligger der så alene, uten å være omkranset av andre høye topper. Dette skiller Snøhetta fra de fleste av landets høyeste fjell. Når du går fra Snøheim opp mot Snøhetta vil du utvilsomt forstå hvorfor dette fjellet forblir ett av Norges mest kjente og elskede fjell.

Det er fullt mulig å gå til fra Kongsvold til Snøhetta og tilbake i løpet av en tredagers tur. Teoretisk sett er det også mulig å gjennomføre turen på to dager, men dette vil neppe være å anbefale for andre enn de aller mest topptrente idrettsutøvere.

Den første dagen går man vestover fra Kongsvold langs en sti. Stien går gjennom Stroplsjødalen og ender opp ved Reinheim. Dette er en ganske moderat tur som de fleste kan greie, men man må regne med at den tar mellom 4 og 6 timer.

Fra Reinheim følger man stien videre neste dag, til man kommer til et veiskille der man går bratt oppover mot Snøheim. Så fortsetter man langs østryggen av fjellet. Det er staker og varder man kan følge oppover, men vær forberedt på at den siste delen av turen går på snø – uansett årstid. Fra toppen ser du både Rondane, Jotunheimen, og Trollheimen i det fjerne.

Tredje dagen vender man tilbake fra Reinheim, eller går eventuelt videre til Åmotdal hvis man ønsker en lengre tur.