Safari – i Norge?

safari-in-norwayDovrefjell er omtrent det eneste stedet på det norske fastlandet der folk drar på guidet safari. Det er fordi Dovre er hjemmet til Europas eneste levedyktige stamme av villmoskus, og slike safarier gir muligheten til å se dette interessante og litt mystiske dyret på nært hold.

Moskusen kommer opprinnelig fra USA, Canada, og Grønland. I USA, nærmere bestemt Alaska, ble den utryddet allerede på 1800-tallet (på samme måte som den mye mer tallrike bisonen). Moskus ble hentet fra Grønland til Norge i 1932. I dag finnes det rundt 75 000 moskus i verden, og nesten 300 av dem holder til i Dovrefjell.

Av utseende er moskusen imponerende stor, kraftig og lodden. Den kan fremstå som noe truende eller skremmende, og kan også være veldig farlig hvis hvis man ikke tar de rette forholdsreglene. Ingen ønsker å få et to meter langt dyr på nærmere et halvt tonn jagende etter seg i godt over Usain Bolts toppfart. Moskusen kan nemlig nå opp i 60 km/t under de rette forholdene. Da er et kappløp ganske fåfengt.

For at moskusen skal forholde seg rolig når det er mennesker i nærheten, er det essensielt å holde god avstand. Helst bør man ikke komme nærmere dyrene enn 200 meter. Brå bevegelser eller lyder som kan provosere moskusen må selvfølgelig unngås.

Noe av det mest positive med å dra på moskussafari er at det så å si aldri ender opp med en bomtur. Treffprosenten, som man sier i safarikretser, er særs høy, og guidene ser moskusen praktisk talt hver eneste dag.

Å se moskus på nært hold er et minne for livet. Det er praktfulle dyr som lever i et unikt naturmiljø, selv om moskusen strengt tatt ikke “hører hjemme” i norsk natur. Men prøv for all del ikke å mate moskusen eller lignende galskap som fra tid til annen ender med at turister må fraktes til sykehus med luftambulanse.